Κράμπι, Ταϊλάνδη: εκεί όπου το σουρούπωμα “καθυστερεί” λίγο παραπάνω…

Γράφει η Μάρθα Στοΐλη

Εάν έχεις ποτέ αναρωτηθεί πως είναι να βιώνεις ένα ηλιοβασίλεμα που μοιάζει να έχει μόνο αρχή και όχι τέλος, που αναμένεις με αγωνία να αρχίσει και όταν το λυκόφως πλησιάζει, σχεδιάζεις ήδη να το παρακολουθήσεις και την επόμενη ημέρα, τότε θα λατρέψεις το Κράμπι , το τουριστικό θέρετρο στο νότιο τμήμα της Ταϊλάνδης.

Είναι πλούσιο το εγκώμιο που σου πλέκουν οι πρώην επισκέπτες αυτού του τόπου, πείθοντάς σε πως θα δεις το ομορφότερο ηλιοβασίλεμα της ζωής σου – εύλογα, θα πω εγώ- όμως κανείς δεν σε προετοιμάζει για τα συναισθήματα που θα βιώσεις. Ξεκινώντας από τα βασικά, το Κράμπι αποτελεί μια παραθαλάσσια επαρχία στα νότια της Ταϊλάνδης, που διακρίνεται για την πλούσια τροπική βλάστηση , για τα γιγάντια πετρωτά βουνά και φυσικά για τις ειδυλλιακές παραλίες της. Στο τμήμα του Κράμπι ανήκουν και τα πέριξ, δηλαδή τα αμέτρητα μικρά νησάκια που απογειώθηκαν τουριστικά από επιτυχημένες ταινίες , όπως οι Νήσοι Πι Πι με το ασυναγώνιστο Maya bay από την ταινία “Η Παραλία” αλλά και το γνωστό ως νησί του Τζέιμς Μποντ από την ταινία “Ο άνθρωπος με το χρυσό πιστόλι”.

Η παραλία Ao Nang είναι εκείνη που θα σου χαρίσει απλόχερα αυτήν την εμπειρία , για να τη ζήσεις όμως ολοκληρωμένα, δεν φτάνει απλά να καθίσεις στην λευκή αμμουδιά και να αναμένεις για το πολυπόθητο ηλιοβασίλεμα. Η ολοκληρωμένη εμπειρία ξεκινάει από την στιγμή που θα βγεις από το ξενοδοχείο σου και θα διασχίσεις τον καθοδικό τουριστικό δρόμο, με τα αμέτρητα -κάθε λογής- μαγαζάκια, έως τη στιγμή που θα φτάσεις στην Ao Nang και θα περπατήσεις προς τα αριστερά για να βρεθείς στο πιο ήσυχο και απομονωμένο σημείο της παραλίας ,καθώς είναι πολύ τουριστική. Τα νερά είναι ρηχά και ζεστά, με μια θερμοκρασία που τα ελληνικά νερά δεν αγγίζουν ούτε την ημέρα του δεκαπενταύγουστου.

Εκείνο που θα σου κάνει πραγματική εντύπωση είναι η ώρα που θα σου πάρει μέχρι να καταφέρεις πραγματικά να βουτήξεις ,καθώς η θάλασσα εκεί τείνει να υποχωρεί προς τα μέσα κατά τις πολύ πρωινές ώρες αλλά και όταν ξεκινάει να σουρουπώνει. Θα χρειαστεί να διασχίσεις μία διαδρομή, περπατώντας πάνω στην κολλώδη άμμο, η οποία δημιουργείται λόγω της παλίρροιας, χαρακτηριστικό γνώρισμα ιδίως των θαλασσών της νοτιοανατολικής Ασίας. Η παλίρροια ή άμπωτη, όπως συχνά λέγεται είναι αυτή που θα σου προσφέρει και το υπέρτατο θέαμα. Εξαιτίας της υποχώρησης της θάλασσας, η υγρή και κολλώδης άμμος αντανακλά το ηλιοβασίλεμα , ξεγελώντας το ανθρώπινο μάτι να πιστεύει πως βλέπει τον ήλιο να δύει εις διπλούν. Παραλίες όπου μπορείς να βιώσεις παρόμοια εμπειρία είναι η φημισμένη Railay Beach, που είναι προσβάσιμη μόνο με βαρκούλα, η οποία θα σε μεταφέρει από την Ao Nang στην απέναντι όχθη. Εκεί θα συναντήσεις ένα δεύτερο, όμως μικρότερο Κράμπι. Στην απέναντι αυτή όχθη αξίζει να επισκεφθείς και την Phra Nang , γνωστή και ως Cave beach , όπου σκιά θα σου παρέχουν  τώρα όχι οι φοίνικες , αλλά η  περίτεχνη σπηλιά που “αγκαλιάζει” την ακτή της παραλίας. Ιδού, λοιπόν, η απάντηση στο κλισέ ερώτημα “ μα καλά, γιατί να ταξιδέψεις για να δεις ένα ηλιοβασίλεμα, αφού είναι παντού το ίδιο;” . Στην παραλία Ao Nang του Κράμπι, λοιπόν, το ηλιοβασίλεμα είναι “διπλό” και σε καμία περίπτωση το ίδιο με όλα τα υπόλοιπα.