Τα «hidden gems» της Μάλτας

Γράφει η Μάρθα Στοΐλη

Υπάρχει συχνά η πεποίθηση πως εάν έχεις ταξιδέψει σε 2-3 χώρες της Ευρώπης έχεις πάρει μια έντονη γεύση της αρχιτεκτονικής, του πολιτισμού και της αύρας της. Προσωπικά, δεν διαφωνώ! Όμως η Μάλτα αποτελεί έναν από τους ελάχιστους ευρωπαϊκούς προορισμούς που ξεφεύγουν από τα παραδοσιακά δυτικά πρότυπα και έχουν χαράξει μια ξεχωριστή πορεία, υιοθετώντας μια αληθινά ανατολίτικη γοητεία.

Η πλειοψηφία των ταξιδιωτών της Μάλτας συχνά «εγκλωβίζεται» στο γεγονός πως το νησί βρίσκεται δίπλα στην Ιταλία και επομένως αναμένει να συναντήσει μέρη γνώριμα και προβλέψιμα. Η τοποθεσία της είναι και εκείνη που ξεγελάει τον επισκέπτη και πηγαίνει κόντρα στις ανθρώπινες προσδοκίες, εκπλήσσοντας τον εν τέλει ευχάριστα με τη διαφορετικότητα που έχει να του προσφέρει. Εξαιτίας της Αραβικής επίθεσης που δέχτηκε το 870 μ.Χ. αλλά και των Σικελιανών – και της σικελοαραβικής διαλέκτου που τους συνόδευε -, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν εκεί κατά τη δεύτερη χιλιετία μ.Χ., επίσημη γλώσσα της σήμερα είναι τα μαλτέζικα, που παραπέμπουν στο άκουσμα αλλά και στη γραφή σε ένα συνονθύλευμα της ιταλικής και της αραβικής γλώσσας. Ακόμη, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη τα κτήρια της Μάλτας έχουν χρώμα πορτοκαλί και κίτρινο και χαρακτηρίζονται από μπαρόκ -θα λέγαμε –  στοιχεία ενώ το κυρίαρχο οικοδομικό υλικό είναι ο ασβεστόλιθος, ο οποίος είναι και το επικρατέστερο συστατικό στοιχείο των σπουδαιότερων μνημείων της. Χάρη στην γενναιόδωρη ύπαρξη του ασβεστόλιθου, μάλιστα, έχει ιδρυθεί το φημισμένο “Limestone Heritage” που βρίσκεται στο παραδοσιακό χωριό Siġġiewi. Εκεί, μπορεί κανείς να περιπλανηθεί στον απέραντο κήπο που το περιβάλλει, να σκαλίσει τις προσωπικές του δημιουργίες πάνω σε πλάκες ασβεστόλιθου, και βέβαια να αντλήσει χρήσιμες πληροφορίες για την προέλευση του.

Είναι αρκετά προβλέψιμη η διαδρομή που ακολουθούν όσοι επισκέπτονται τη Μάλτα: αρχικά, προσγείωση στη Βαλέτα και βραδινή βόλτα στα γραφικά πλακόστρωτα στενά της, έπειτα επίσκεψη στην αρχαία πόλη Mdina, την παλιά πρωτεύουσα του νησιού, και τέλος νυχτερινή έξοδος για clubbing στο Paceville του St’ Julian’s, τον δρόμο κατατεθέν για τους λάτρεις της νυχτερινής διασκέδασης. Δεν τους αδικώ. Όλα αυτά είναι πολύ ενδιαφέροντα και πρέπει να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων σου όταν επισκεφτείς το νησί. Εάν, όμως, σε οδηγήσει ο δρόμος σου στη Μάλτα και για δεύτερη φορά ή αν έχεις περίσσιο χρόνο στην διάθεση σου, αυτά είναι τα λιγότερο τουριστικά μέρη που σίγουρα δεν πρέπει να χάσεις:

Ġnejna Bay, Mġarr

Η παραλία Ġnejna στην περιοχή Mġarr είναι ένα μέρος που μόνο κάποιος ντόπιος θα μπορούσε να σου υποδείξει, εξ ου και δεν αναφέρεται συχνά στους συνήθεις ταξιδιωτικούς οδηγούς. Μόλις μισή ώρα με το αυτοκίνητο από την Βαλέτα, ξεδιπλώνεται μπροστά σου ένας απέραντος κόλπος για να απολαύσεις μια μέρα στη θάλασσα χωρίς την πολυκοσμία των υπόλοιπων παραλιών. Αξίζει ακόμη, να ανέβεις στον βραχώδη λόφο που την περιβάλλει για να απολαύσεις την θέα από μια πανοραμική οπτική γωνία. Τέλος, έπειτα από μια προσεκτική κατάβαση διάρκειας 5 λεπτών θα συναντήσεις και την κρυμμένη σπηλιά που με δυσκολία βλέπει το ανθρώπινο μάτι από την παραλία.

  • Birgu – Città Vittoriosa

 Η Birgu, γνωστή και ως «νικηφόρα πόλη» αποτελεί ένα μεσαιωνικό στολίδι στο νοτιανατολικό τμήμα του νησιού. Με μια «εσάνς» από Βαλέτα και με το μεσαιωνικό στοιχείο αυτή τη φορά να επικρατεί, η Birgu με το Μεγάλο Λιμάνι της και το αρχαίο φρούριο Saint Angelo, είναι το ιδανικό μέρος για ατελείωτη περιπλάνηση και για καφέ στα παραλιακά μαγαζάκια της μαρίνας.

Dingli Cliffs

Οι λόφοι του γραφικού χωριού Dingli βρίσκονται στη δυτική περιφέρεια της Μάλτας και αποτελούν το υψηλότερο σημείο του νησιού, ύψους μόλις 253 μέτρων. Καθώς η Μεσόγειος απλώνεται διάπλατα μπροστά στα μάτια σου, μπορείς να απολαύσεις τη μαγευτική θέα ή να σκαρφαλώσεις λιγάκι πιο ψηλά για να δεις το Blue Grotto, μια ομάδα ιδιόρρυθμων σπηλιών, βαθειά ριζωμένες στα καταγάλανα νερά της Μεσογείου. Οι σπηλιές είναι προσβάσιμες μόνο με βαρκούλα, η οποία θα σου προσφέρει μια μοναδική ξενάγηση στο απέραντο γαλάζιο.

Victoria Lines

Ένας ακόμη προορισμός για φυσιολάτρες που αντιστοιχεί σε μια σειρά από οχυρώσεις μήκους 12 χιλιομέτρων στην πρωτεύουσα του νησιού, την Rabat. Δημιουργώντας μια διαχωριστική γραμμή μεταξύ βορρά και νότου είναι ένα τοπίο γραφικό, που αποδεικνύει την ποικιλομορφία του τόπου και ξεφεύγει από τα συνηθισμένα παραθαλάσσια «κοσμήματα» του νησιού. Από εκεί μάλιστα, μπορεί κανείς να απολαύσει τη θέα που προσφέρει το Gozo, γνωστό και ως «Το νησί της Καλυψώς» και δεύτερο πληθυσμιακά νησί του μαλτέζικου αρχιπελάγους.

Ιδού λοιπόν η ευκαιρία να βιώσεις ένα ταξίδι στη Μάλτα πιο εναλλακτικά, προσδίδοντας του μια πιο φυσιοκεντρική προσέγγιση. Εάν στόχος σου είναι να γνωρίσεις την άγρια ομορφιά των τόπων που επισκέπτεσαι, μακριά από το χάος και τα πολύβουα τουριστικά στέκια, τότε αυτοί είναι οι 4 προορισμοί που δεν πρέπει να λείπουν από τον οδηγό σου.

Το theCommonSense? τους επισκέφθηκε, εσύ;

*Φωτογραφία εξωφύλλου: Ένας ψαράς επισκευάζει ένα δίχτυ στο χωριό Marsa Xlokk. Η Μεσόγειος Θάλασσα περιβάλλει τη Μάλτα.