Το Μάτσου Πίτσου, το μυστήριο και οι Ίνκας

Γράφει η Eύη Μποτσαροπούλου

Το Μάτσου Πίτσου είναι μία αρχαία πόλη των Ίνκας που κτίστηκε τον 15ο αιώνα σε ένα βραχώδες συγκρότημα στις πλαγιές των κεντρικών Άνδεων και θεωρείται ένα αριστούργημα της αρχιτεκτονικής των Ίνκας.

Φημίζεται για τους ξερολίθινους τοίχους των οποίων ο εκλεπτυσμένος σχεδιασμός συνδυάζει τεράστιους ογκόλιθους χωρίς κονίαμα, σχηματίζοντας εντυπωσιακά κτίρια.

Βρίσκεται σε απόσταση 80 km από την πόλη Κούσκο την «πρωτεύουσα» των Ίνκας σε υψόμετρο 2500m.

Σύμφωνα με τους περισσότερους ερευνητές το Μάτσου Πίτσου είναι το σύγχρονο όνομα που δόθηκε στην αρχαία πόλη των Ίνκας Llaqtapata.

Ο ακριβής λόγος δημιουργίας του παραμένει μέχρι σήμερα ένα μυστήριο, εικάζεται ότι είχε δύο χρήσεις αυτή του παλατιού και αυτή του θρησκευτικού ιερού.

Ο εμφύλιος πόλεμος των Ίνκας και η άφιξη των Ισπανών στο Κούσκο το 1534 ήταν προφανώς η αρχή της παρακμής ολόκληρης της περιοχής. Με την εδραίωση της ισπανικής κυριαρχίας προς το τέλος του 16ου αιώνα η περιοχή του Μάτσου Πίτσου ουσιαστικά αγνοήθηκε και στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε από το αποικιακό καθεστώς.

Τα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του καθώς και το πέπλο μυστηρίου που έχει υφάνει γύρω του ένα σημαντικό μέρος της δημοσιευμένης βιβλιογραφίας το έχουν καταστήσει τα τελευταία χρόνια έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς του πλανήτη.

Το Μάτσου Πίτσου βρίσκεται στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο από το 1983 και κατατάχθηκε ως ένα από τα νέα εφτά θαύματα του σύγχρονου κόσμου σε μία παγκόσμια δημοσκόπηση τα 2007 στο διαδίκτυο στην οποία συμμετείχαν 100 εκατομμύρια άτομα.

Αποτελεί τον σημαντικότερο τουριστικό προορισμό του Περού.