Το Crazy Horse Paris σε μεταφέρει στον παράδεισο των αισθήσεων

Γράφει η Φανή Δουρδούρα

 

Καθώς επισκέφτηκα την πόλη του έρωτα και του φωτός – το Παρίσι – λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, με τις στολισμένες βιτρίνες, τα φωτάκια και τα Christmas Markets παντού, δεν θα μπορούσα να μην πάω και σε ένα καμπαρέ σόου. Μπορεί το Moulin Rouge να είναι το πιο διάσημο, αλλά και το Lido και το Crazy Horse έχουν «κλέψει» τη λάμψη του Moulin Rouge.

Φυσικά στην επιλογή του καμπαρέ συνέβαλε και η φίλη μου που επισκεφτήκαμε μαζί το Crazy Horse Paris, στην αρχή για έναν λόγο, για την Beyonce.

Για τους μη φαν, η Beyoncé, η Pamela Anderson και η Dita Von Teese έχουν κάνει όλες τους χορούς «Le Crazy», με τελευταία την Lisa Manoban, των BLACKPINK.

Η Beyonce γύρισε το videoclip του Partition, εμπνευσμένη από το σόου του Crazy Horse, που παρακολούθησε μαζί με τον άντρα της και θέλησε να δημιουργήσει την απόλυτη φαντασία για εκείνον, για αυτό και συμπεριέλαβε πολλά κομμάτια από το ίδιο το σόου.

Στο Partition η ίδια  υποδύεται μια υπερσεξουαλική καλλονή που προσπαθεί να αποπλανήσει τον ανιδιοτελή σύζυγό της. Και σίγουρα τα καταφέρνει καθώς το μαγικό σόου του παριζιάνικου καμπαρέ συγκλονίζει τους θεατές.

Το  Crazy Horse είναι ένας ναός της γυναικείας μορφής, ένα μέρος με τη δική του μυθολογία που γιορτάζει τις νύχτες που η Πόλη των Φώτων γίνεται η Πόλη των Απολαύσεων – και όλα βρίσκονται λίγα βήματα μακριά από τα  Ηλύσια Πεδία.

Η ιστορία του εμβληματικού καμπαρέ

Στις 19 Μαΐου 1951, ο Alain Bernardin, οραματιστής και ένθερμος θαυμαστής του γυναικείου φύλου, ίδρυσε το Crazy Horse, ένα καμπαρέ στο Παρίσι, όπου η δημιουργία και η εξάχνωση του γυναικείου σώματος βρίσκεται στο επίκεντρο. Τα ερωτικά ταμπλό είναι συνυφασμένα με παραδοσιακές πράξεις καμπαρέ, με μια ποικιλία από καλλιτέχνες, μάγους και τραγουδιστές που ανεβαίνουν στη σκηνή ενώ τα κορίτσια προετοιμάζονται για την επόμενη πράξη. Σύμφωνα με την παράδοση, αυτοί οι ερμηνευτές είναι πάντα άνδρες, οι μοναδικοί κάτοχοι του δικαιώματος να βρίσκονται στη σκηνή. Σήμερα στη σκηνή βρίσκεται ένας Έλληνας ο George Bangable ή αλλιώς Γιώργος Παπαδάκης που ερμηνεύει τραγούδια και καλωσορίζει τα κορίτσια σε κάθε act.

Η δεκαετία του 1960 υπήρξε μάρτυρας της άνοδος της χειραφέτησης των γυναικών και της αλλαγής των κοινωνικών κανόνων. Η σεξουαλική επανάσταση βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη και το Crazy Horse, επηρεασμένο από αυτές τις πολιτισμικές αλλαγές, αγκάλιασε αυτούς τους νέους κοινωνικούς κώδικες για να εμφυσήσει το θέαμά του με μια νέα έκρηξη ενέργειας και νεωτερικότητας. Κάθε παράσταση έγινε ένα σχολαστικά σχεδιασμένο ταμπλό, γύρω από τη χορογραφία, την ατμόσφαιρα, τη διακόσμηση και ένα μοναδικό παιχνίδι των φώτων. Έτσι, ο θρύλος του Crazy Horse άρχισε να διαμορφώνεται…

Μετά τον θάνατο του ιδρυτή Alain Bernardin το 1994, τα παιδιά του – Sophie, Pascal και Didier Bernardin – συνέχισαν την περήφανη παράδοση του Crazy Horse στη μνήμη του πρωτοπόρου πατέρα τους. Για την 50ή επέτειό του το 2001, το Crazy Horse κάλπασε μακριά από τη Γαλλία για πρώτη φορά. Προορισμός: Λας Βέγκας! Η επιτυχία στο strip του Λας Βέγκας ήταν η κορωνίδα των επιτευγμάτων του Crazy Horse. Τέσσερα χρόνια αργότερα, η οικογένεια Bernardin αποφάσισε ότι έπρεπε να προχωρήσει και πούλησε το Crazy Horse. Μια νέα ομάδα με επικεφαλής τον Andrée Deissenberg ανέλαβε τη διεύθυνση αυτού που είχε γίνει ο πιο διάσημος χώρος καμπαρέ στον κόσμο. Ανέλαβε να διατηρήσει τον μύθο, προσθέτοντας παράλληλα στην καλλιτεχνική του γοητεία.

Η στρατηγική του: να προσκαλέσει μερικά διάσημα ονόματα να εμφανιστούν ως guest star στο διάσημο στάδιο. Τον Οκτώβριο του 2006 η νέα εποχή των τρελών ξεκίνησε καθώς η εξαιρετική Dita von Teese, ντίβα του διεθνούς στριπτίζ και είδωλο της γοητείας, έκανε πρεμιέρα στο ντεμπούτο της στη λεωφόρο George-V 12 σε μια βραδιά με εξαιρετικό αισθησιασμό.

Ακολούθησαν πιο διάσημα σόου με κορυφαία ονόματα προσκεκλημένων σταρ: η Arielle Dombasle, η Pamela Anderson, η Clotilde Courau, η Carmen Electra, η Noémie Lenoir και πολλοί άλλοι βοήθησαν να ξαναφουντώσει η τρελή φλόγα. Τα πλήθη μάζεψαν, παρασύρθηκαν για άλλη μια φορά από τη γοητεία του Τρελού Αλόγου.

Εμπνευσμένη από αυτή την ανανεωμένη επιτυχία, η νέα ομάδα καμπαρέ αποφάσισε να κάνει περισσότερα. Το 2008, ο χορογράφος και χορευτής Philippe Decouflé ανατέθηκε να επεκτείνει το ρεπερτόριο του Crazy Horse. Εκείνη την άνοιξη η συνεργασία έφερε τους πρώτους καρπούς της: μια παράσταση με το όνομα «Επιθυμίες» που βασιζόταν στο παρελθόν του Τρελού Αλόγου, ενώ αντλούσε από τις νέες παραδόσεις του σύγχρονου χορού. Περισσότερη καινοτομία ήρθε τον Μάρτιο του 2012, καθώς το Crazy Horse προσκάλεσε τον πρώτο του Guest Creator στην οικογένεια Crazy. Ο διάσημος σχεδιαστής μόδας Christian Louboutin, γνωστός για τις χαρακτηριστικές κόκκινες λακαρισμένες σόλες των παπουτσιών της εταιρείας του, σκηνοθέτησε τέσσερα νέα ταμπλό, εμπνευσμένα από τα πάντα, από το χιπ χοπ μέχρι τα αριστουργήματα του κόσμου της τέχνης.

Οι διάσημοι που έχουν περάσει από το εμβληματικό καμπαρέ δεν σταματούν εδώ. Από τη Μαρία Κάλλας και τον Αριστοτέλη Ωνάση, μέχρι τη Madonna, την Celine Dion και τον Johnny Depp, η λίστα είναι μεγάλη. Κάθε χρόνο, έρχονται guest star και συμμετέχουν στο show του Crazy Horse.

Τα Crazy Girls

Για να γίνουν «Crazy Girls», οι επίδοξες ερμηνεύτριες πρέπει να πληρούν αυστηρά κριτήρια, σχεδιασμένα να επιταχύνουν τους χτύπους της καρδιάς εκείνων που έχουν το προνόμιο να παρακολουθήσουν την απόδοσή τους. Οι κανόνες του συλλόγου λένε ότι πρέπει να έχουν ύψος μεταξύ 1,68 και 1,72 μέτρων – ούτε περισσότερο ούτε λιγότερο – με μακριά πόδια και περήφανα – και φυσικά! – στήθη με τα δύο σημεία του να απέχουν 21 cm και τον αφαλό 13 cm πάνω από την ηβική περιοχή. Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν να μειώνεται η ομορφιά σε απλούς αριθμούς, αλλά αυτό που ο Τρελός αποκαλεί τους «Χρυσούς Κανόνες» του έχει λειτουργήσει για περισσότερες από έξι δεκαετίες – και έχει αναθεωρηθεί με τα χρόνια για να περιλαμβάνει δεξιότητες χορού και υποκριτικής, με πάνω απ’ όλα, πρόσθεσε πολυπλοκότητα και προσωπικότητα.

Δεν είναι απλά μια παράσταση με γυμνόστηθα κορίτσια να χορεύουν και δεν γίνεται για να «μιλήσει» στις αισθήσεις των αντρών μόνο. Είναι ένα σόου που σε ταξιδεύει, μια τέχνη που ξεδιπλώνεται μέσα από το φώς που ντύνει και γδύνει τις χορεύτριες.

Δεν είναι ένα αναμενόμενο καμπαρέ σόου, είναι μοντέρνο, και με άντρες guest χορευτές, και με τα ειδικά εφέ, χρώματα, σκηνικά και το φώς δημιουργούν μια εμπειρία που σίγουρα σε αφήνει με το στόμα ανοιχτό.

Και μπορεί να απαγορεύεται η μαγνητοσκόπηση του σόου όμως πιστέψτε με δεν θα χρειαστεί. Χαράζεται στο μυαλό σου κάθε λεπτό στο μαγικό καμπαρέ του Παρισιού.